muqaddimah

"Allah (sentiasa) hendak meringankan (beban hukumnya) daripada kamu, kerana manusia itu dijadikan berkeadaan lemah" (Surah An-Nisa:28)

flower

Sunday, March 1, 2015

Rabiatul Adawiyah - zuhudnya wali Allah (part 4)Kembara Rabiah di dunia fana ini diteruskan. Redha Ilahi tujuan hidupnya. Kesufiaannya tidak sedikit pun tercela. Tawaduknya, zuhudnya masih utuh di dalam sanubari Wali Allah ini. Tanpa punya arah tuju, Rabiah hanya mengikut langkah kakinya. Kerna sudah 10tahun dia terkurung dalam rumah tuannya itu. Hanya keluar seketika untuk membeli barang. Selebih waktunya hanya di rumah itu. Kini dia perlu mencari tempat untuk berteduh. Kebergantungan hanya pada Ilahi. Mana kaki di bawa di situ tujuan dan tempatnya.
Dalam perjalanannya, dia teringatkan kampung halamannya. Basrah! Dia segera ke pondok usang yang dibina arwah ayahnya. Kelihatan kakak-kakaknya tiada lagi di pondok usang itu. Ada penduduk menyatakan kakak-kakaknya mencari Rabiah dan sehingga detik ini tidak pulang ke pondok itu. Hiba hatinya. Sudah lama dia tidak menemui kakak-kakaknya. Hanya tadahan doa yang mengiringi kakak-kakaknya. Rabiah mengharapkan Allah melindungi kakak-kakaknya.
Pondok usang itu dikemasnya. Kini itulah menjadi kediamannya. Tempatnya bermadu kasih dengan Sang Pencipta. Kerinduaanya kini dapat diubati. Dia gembira walau sedikit rasa sedih terpancar dalam hatinya. Namun diri bernekad untuk segala perasaan di hatinya hanya bertujuaankan Ilahi. Rasa cinta, sedih, gembira hanya untuk Ilahi. Kediaman telah dia miliki semula. Kini dia harus mencari pekerjaan. Rasulullah idolanya. Dan bagi Rabiah, sedang Muhammad S.A.W. itu seorang Rasul pun masih bekerja, ini kan dia. Dirinya juga manusia biasa. Ada tanggungjawab untuk mencari rezeki untuk kembara yang dia lalui. Justeru, dia cuba mencari pendapatan.
Oleh kerna Rabiah tidak lagi ingin menjadi hamba kepada manusia, dirinya kini telah bernekad untuk menjadi hamba Ilahi Yang Esa. Dia ingin bekerja sendiri. Hadirnya kini ke Basrah, memberikan pandangan baru kepadanya. Dulu pemergiaannya dengan keadaan darurat oleh kerna kemarau yang melanda penempatan itu. Kini segalanya berubah. Basrah menjadi tempat pengarah dengan aliran sufi. Ulama’ yang menjadi rujukan penduduk ketika itu Syeikh Hasan bin Abi Hasan. Keadaan betul-betul berubah. Pemakaian penduduk situ melambangkan orang zuhud. Pengikut tarekat sufi begitu meluas dan berpengaruh.
Dalam ekspedisinya mencari pekerjaan, Rabiah bertemu dengan seorang muslimat. Dia mendapat banyak maklumat tentang golongan sufi dan muslimat itu memberikan pandangan untuk Rabiah menyertai kumpulan itu. Kumpulan itu di bawah pengaruh Syeikh Hasan bin Abi Hasan. Rabiah senang hati untuk mengikuti kumpulan itu. Waktunya untuk bersama Ilahi terisi dan dia juga boleh menjalankan tanggungjawabnya untuk berdakwah. Membawa sekalian ummah untuk bersama menyintai Ilahi.
Namun, disebalik usaha untuk seorang hamba, Allah merancang suatu tarbiah. Rabiah berbelah bagi untuk mengikuti kumpulan itu. Walau dia miliki bakal untuk bersyair, bernasyid, dan brmain ala muzik, namun keterbatasannya sebagai seorang muslimah itu menjadi kekangan buatnya. Berhari-hari Rabiah memikirkan hal tersebut. Sungguh, hatinya berbahagia sekiranya Rabiah dapat mengikuti kumpulan itu di majlis zikir. Tapi keterbatasannya menjadikan dia serba salah.
Sesungguhnya wanita itu pembawa fitnah yang besar jika golongan ini tidak menjaga batasan yang digariskan syara’. Justeru, itulah yang menjadi ketakutan buat Rabiah. Dia khuatir kekasihnya akan kecewa dengannya. Rabiah juga apa yang dilakukan akan membawa murka Ilahi. Hatinya pasti sayup tatkala dimurka sang kekasih Agung. Kerna itulah cinta sejatinya. Pasti Rabiah menjaga sebaik-baiknya cinta itu. Cinta yang disemai dari kecil, kini sudah matang cinta yang dibajai dengan kesetiaan walau derita datang menerjah.
Untuk mendapatkan pencerahan di atas situasi yang melandanya, Rabiah mengambil pendekatan untuk merujuk dengan ulama’ yang mana lebih arif tentang bab ini. Pada zaman itu, Syeikh Hasan bin Abi Hasan merupakan ulama’ yang mahsyur. Berpandukan kitab suci, sesungguhnya Allah melihat hati seseorang, dan jika hati itu ikhlas kerna Allah, maka dilaksanakan saja hajatnya.
Pelbagai pendapat yang diperolehinya. Ada yang menyebelahinya, ada juga yang membangkang hajatnya. Rabiah dalam kebuntuan. Namun teringat akan satu kisah dari seorang ulama’ yang menceritakan tentang kisah Saidatina Aisyah. Yang mana pernah pada hari raya, Saidatina Aisyah menjemput 2 orang penyanyi untuk menyanyi pada hari itu di rumahnya. Lalu bapanya Saidina Abu Bakar memarahinya akan perbuatan itu lalu ditegah oleh baginda S.A.W. dengan bersabda hari ini adalah hari raya, dan dibiarkan saja mereka. Ujar baginda S.A.W. lalu meninggalkan tempat itu.
Rabiah masih gusar. Walau dia telah berjumpa ulama’, namun hatinya tetap menginginkan jawapan dari Sang Kekasih. Seperti pasangan kekasih. Ingin meminta kebenaran orang yang dicintai, begitu juga Rabiah. Dia ingin meminta kebenaran dan keizinan dari Ilahi. Selagi Allah tidak menjawab persoalan yang membelenggu benak fikirannya, Rabiah tidak tenang. Walau macam mana pun petunjuk Allah, Rabiah inginkan jawapan atau petunjuk dari Allah.
Petang itu, Rabiah merenung jauh ke awan biru. Matanya memerhati luasnya alam ini. Dilihat sekelilingnya. Tanpa dirinya sedar dia terdengar akan bunyi yang indah. Bunyi-bunyian kincauan burung, bunyi angin sepoi-sepoi bahasa, sungguh menakjubkan! Sang Ilahi bagai ingin memujuk hati Rabiah untuk tidak bersedih lagi. Pujukkan itu jugalah menjadi petunjuk akan jawapan yang dinantikan oleh Rabiah. Bunyian alam itu bagai lafaz tasbih, tahmid dan ta’bir buat Ilahi. Menakjubkan! Setiap alam semesta punya cara dan lenggok bahasa untuk berzikir kepadaNya.
Begitu menakjubkan zikirmu kepada Ilahi wahai alam. Berterusan tanpa henti. Andai dicincang nescaya tidak akan pernah putus ikatan dan penghambaan alam buat Ilahi. Kehadiran bunyi itu sangat merdu dan memberikan ketenangan bagi yang mendengarnya. Sungguh, setiap kejadiannya itu berhikmah. Seisi alam menjadi saksi kebesaran dan keagungan Ilahi. Sayup hati kerna tidak mampu menjadi seperti alam yang toat akan Ilahi. Memberikan ketenagan dalam hati dan jiwa insan bernama KHALIFAH BUMI yakni manusia. Sedang manusia sebagai khalifah bumi, dibuai dengan keasyikan dunia. Lalu tanggungjawab kepadaNya digalas lewa.
Dari kalam Allah dalam Surah al-Israk ayat ke-44 “ Langit yang ketujuh dan bumi serta sekalian makhluk yang ada padanya, sentiasanya mengucapkan tasbih bagi Allah dan taida sesuatu pun melainkan bertasbih dengan memujiNya tetapi kamu tidak faham tasbih mereka. Sesungguhnya ia maha penyabar, lagi maha pengampun”
Mengamati bunyian alam semesta membawa ilham buatnya. Ilham untuk terus memuji cinta hatinya. Sesungguhnya alam ini juga sebenarnya sedang berzikir mengingati Ilahi dan memuji Ilahi dalam gerak bahasa dan dialek mereka sendiri. Hanya kerna kekurangan kita menjadikan kita terbatas untuk memahami alunan zikir alam buat Sang Rabb.
Sungguh! Keteguhan hati seorang hamba pada Ilahi. Tidak pernah goyah walau sesaat. Hatinya sentiasa bersandar kepada Ilahi. Perit rasanya apabila Sang Kekasih tidak menjawab segala kegusaran di hati. Bagai tidak mampu ditelan segala isi makanan. Kaki bagai tidak mampu berdiri. Rabiah nekad untuk menantikan jawapan yang dicari. Istikharah memanggilnya. Bermalam-malam Rabiah beristikharah menghadap Ilahi. Mencari jawapan dan menggali hikmah yang diaturNya.
Setelah berperang dengan perasaan, kini Rabiah nekad mengikuti majlis zikir di Basrah. Gempak perkhabaran tentang kemerduaan dan kelunakkan Rabiah bermain seruling. Benar, jika suatu pemberian itu hadir dari hati yang jernih dan ikhlas kerna Ilahi, ianya juga sampai ke hati yang menerimanya dengan baik. Begitulah dengan kisah Rabiah. Dari hati yang tulus ikhlas kerna Ilahi, gemersikan alunan seruling itu sampai ke hati yang mendengar sehingga menitiskan air mata para penonton. Para pendengar seakan terpukar dengan alunan seruling itu. Alunan yang mengajak hadirin yang hadir untuk menyintai Allah. Membawa hadirin untuk bersama terbuai dengan kelazatan cinta Ilahi. Oleh kerna alunan itu datang dari hati yang suci tanpa noda, maka ramai yang insaf. Dari yang jahat berubah baik. Dari baik berubah menjadi lebih baik. Wahab, dahulunya sangat menyintai dunia kini insan dan mendekati majlis zikir.
Dalam alunan yang mengasyikkan itu, masih ada lah yang ingin berbahas tentang kewujudan Rabiah. Namun masih ada juga hamba Allah yang menegakkan Rabiah. Ada yang menyatakan ianya majlis maksiat dengan kehadiran Rabiah di majlis itu. Segalanya berakhir bila ada yang kehadapan mengatur bicara menyatakan ianya bukan maksiat kerna Rabiah sudah menjaga kehormatan dirinya dengan menutupi aurat termasuklah wajahnya yang disembunyikan di sebalik hijab yang tidak membenarkan sesiapapun yang bisa merantah wajah ayunya. Hanya suara yang diperdengarkan. Dan ianya hadir dari hati yang tulus ikhlas kerna Allah. Bukan untuk memiliki dunia. Tidak juga untuk menjadi pemikat ajnabi. Buktinya, alunan itu mampu dihayati dengan penuh rasa kenikmatan bahkan membawa hadirin kepada Allah dengan sangat erat. Mustahil wujud sekiranya ia dari hati yang terpesong dari keikhlasan.
Kini kehidupan Rabiah semakin baik. Tercapai hajatnya untuk sentiasa bersama kekasih Agung. Bahkan dia membawa sekalian penduduk untuk bersama-sama merasai kenikmatan serta kelazatan dalam cinta Ilahi. Semakin hari semakin  bertambah bilangan hadirin yang hadir ke majlis zikir. Bukan sekadar orang biasa, bahkan para ulama’ besar juga hadir bagi mendapatkan keberkatan di dalam majlis itu. Rabiah kini bukan hanya meluangkan masa untuk majlis zikir, bahka dia turut menuntut ilmu dalam bidang fikah, tauhid dan sebagainya. Kehidupan yang penuh dengan pengabdian diri pada Ilahi.
Selain mengikuti kuliah, Rabiah juga ada membuat usrah untuk wanita Basrah. Ramai pengikutnya. Menjadikan Rabiah sebagai rujukan dan menggunakan manfaat yang Allah berikan ini. Bagi mereka Rabiah adalah Rahmat Allah. Rahmat yang mereka boleh manfaatkan untuk mendekatkan diri mereka kepada Allah. Mereka berlumba dan bersaing secara sihat dalam memperhambakan diri kepada Allah. Tidak setitik pun hati mereka ternoda untuk menjatuhkan sesama sendiri. Begitulah kukuh dan teguhnya iman mereka. Saling membantu dalam memperbaiki diri untuk menjadi lebih baik.

No comments: