muqaddimah

"Allah (sentiasa) hendak meringankan (beban hukumnya) daripada kamu, kerana manusia itu dijadikan berkeadaan lemah" (Surah An-Nisa:28)

flower

Saturday, February 28, 2015

Rabiatul Adawiyah - ujian wali Allah (part 2)Mendengarkan khabar itu, isteri Ismail tersenyum lalu gugur mutiara jernih dari matanya. Senyuman kebahagiaan bila mendapatkan khabar, bayi yang dulunya berada di dalam rahim itu merupakan insan agung yang mendapat keistimewaan dari Ilahi. Sungguhnya disebalik kedhoifan hidup mereka, rahmat Allah begitu besar dari segalanya. Tatkala manusia disekeliling tidak mempedulikan mereka, namun rahmat dan kasih sayang Allah itu sentiasa ada untuk hamba yang toat seperti mereka. Maka beruntunglah keluarga yang dibina di atas jalan kebenaran. Bahkan lebih mulia dari keluarga yang tidur di atas gunungan emas.
Tidak hanya itu, Rasulullah juga telah mengkhabarkan Ismail untuk menghadap penguasa Basrah, Sultan Isa Bajan. Kali ini, Ismail agak keberatan untuk bertemu dengan Sultan Isa bajan. Namun setelah didorong oleh isterinya, akhirnya Ismail menunaikan segala perintah baginda. Pagi itu, Ismail menghadap Sultan Isa Bajan. Seperti yang diminta, Ismail membawa surat bersamanya. Sungguh, orang yang memandang tinggi terhadap kebesaran Ilahi juga akan mendapat tempat yang tinggi di sisi Ilahi. Mimpi yang hadir banyak mengubah hidup Ismail sekeluarga. Kehidupan yang selama ini dirundung kesedihan dan keperitan, namun tatkala hadir permata rahmat, segalanya mulai berubah. Dengan surat itu, Sultan Isa diminta untuk menginfakkan sebanyak 400 dinar kepada Ismail di atas kesilapannya kerna telah meninggalkan solat sunnat 400 rakaat seperti kebiasaan yang dilakukannya pada setiap malam Jumaat.
Pengkhabaran itu, tidak sedikit menimbulkan kemarahan kepada Sultan Isa. Bahkan Sultan itu sangat bersyukur kerna dirinya ditegur oleh baginda S.A.W. Walau sedikit kesedihan di hatinya, kerna beliau tidak sempat lagi untuk bermimpikan Rasulullah S.A.W. dan kini mendapat pengkhabarkan seorang lelaki miskin mampu bermimpi dan bertemu dengan Rasulullah. Sultan Isa berasa kagum dengan Ismail dan menyatakn Ismail itu bukanlah orang sebarangan.  Kerna keistimewaannya, dia mampu bertemu dengan kekasih Allah. Sungguh, Allah telah menunjukkan kedudukan dan kemewahan yang kita milik di dunia ini bukanlah tiket untuk kita mendapat kedudukan tinggi di mata Allah. Hamba yang miskin, tetapi dia bersujud kepada Allah itu lebih mulia dari hamba yang kaya dan bersujud kepada Allah. Ini kerna, fitrah setiap kebaikan itu harus diraikan dengan rasa syukur kepada Ilahi, yakni dengan mengerjakan segala tangunggjawab kepadaNya. Namun, seorang hamba yang fakir di dunia, penuh dengan kesulitan hidup, namun masih setia di jalan Allah, itulah bukti kehambaan yang sejati. Walau tidak ditaburi kemewahan, namun masih kekal di jalan Allah. Tidak sedikit yang membuatnya berundur walau selangkah dari jalanNya.
Fitrah seorang hamba, kejadiannya bermula dengan usia sebagai seorang bayi, lalu diangkat darjat sebagai seorang kanak-kanak. Namun berbezanya Rabiah dengan kanak-kanak sebayanya, Rabiah bukanlah seorang kanak-kanak yang gemar dengan membuang masa untuk bermain. Hidupnya hanya mencari cinta dan redha Allah. Hatinya hanya dipenuhi dengan zikrullah dan rintihan sayup seorang hamba yang merindukan Pencipta. Di saat anak-anak kecil menagih kasih ibu bapa, Rabiah sibuk dengan tangisan merintih kasih Ilahi. Disaat anak-anak menagih makan-makan istimewa, Rabiah sibuk dengan pencatuan akan halal haram rezeki. Dia terlebih dahulu mengenal erti kehambaan sejati. Hari-harinya sibuk menghafal kalam-kalam suci Allah dan hadis-hadis. Sewaktu usianya 10tahun, Rabiah sudah menghafal 30 juzuk al-Quran. Ketajaman akal dan mindanya terserlah. Kematangannya juga terserlah. Dari bait-bait bicaranya, atur langkahnya, buah-buah fikiran yang dilontarkan. Sangat mengagumkan.
Bicara yang hanya diatur jika memberikan kebaikan bagi insan yang mendengarnya. Tajam akal fikiran memikirkan keagungan Ilahi dan kebesaran Ilahi. Sentiasa memikirkan pandangan Ilahi. Segala yang keluar dari bibirnya hanyalah dengan memuji Ilahi. Indah sirahnya. Hari-hari yang dilaluinya tidak sesaat ditangisi dan difikirkan dunia yang fana. Tapi akhirat dan syurga yang bakal diraihnya. Hari-harinya bagai bulan madu bersama kekasih Agung, percintaan yang manis bersama yang Teragung itulah lazat kenikmatan yang dirasainya. Sungguh! Segala anggota yang dianugerahkan, semuanya diinfakkan untuk beribadah kepada Ilahi. Tidak satu pun nikmatNya dibazirkan atau disalahgunakan oleh Rabiah. Sifat kehambaan yang mendalam sangat membantunya menjadi hamba yang mulia.
Kerna kasih sayangnya begitu mendalam kepada Ilahi, ayahnya membina sebuah pondok buat puteri bongsunya. Khusus untuk Sang Puteri beribadah. Pondok kecil itu menjadi singgahsana indah untuknya bermadu asmara dengan Ilahi. Kelunakkan tangisannya di hamparan sejadah menjadi saat yang indah buatnya. Menangisi kerinduaan kepada Sang Agung yang mendera batinnya. Itulah kecintaannya. Demi Tuhan! Kisah dan sirah hidupnya menjadi contoh kepada kita membawa ikutan buat kita umat akhir zaman yang semakin luput dan rapuh iman di hati. Ianya memperlihatkan kepada kita, betapa agungnya pengabdian seorang hamba kepada Sang Mulia. 


“ Kata orang masalah itu membuatkan kita matang. Dan sesungguhnya tidak dikira beriman seseorang hamba selagi tidak ditimpakan keatasnya ujian bagi mengukur keimanannya kepada Ilahi”.
Kerna itu, fitrah itu, wali Allah yang mulia ini juga diuji. Bahkan lebih hebat ujiannya tatkala seorang remaja yang memerlukan ibu bapa untuk membimbingnya mencari arah hidup, kini sudah kembali kepada Ilahi. Di manakah kebergantungan seorang anak perempuan? Yang selama ini Ismail menjadi benteng dan pengemudi kapal. Namun sekarang, tiada lagi badang yang mampu menjaga mereka dan melindungi keselamatan mereka. Tiada lagi seorang ibu yang menjadi pendamping dan suri teladan buat anak-anak yang sedang meningkat dewasa. Namun keteguhan hati menyakini Allah itu ada sebagai penjaga, Allah itu ada sebagai pelindung dan Allah itu ada sebagai Maha Memberi Petujuk. Segalanya diserahkan kepada Ilahi.
Saat hilang tempat bergantung, keempat permata indah ini dilanda masalah. Punca rezeki yang selama ini di cari oleh Ismail kini telah bertitik nokhtah. Keadaan kota Basrah yang ditimpa kemarau teruk membuatkan mereka sukar mencari pekerjaan. Hasil tanaman luput bagai nyawa-nyawa ikan. Di saat itu, Rabiah bersama kakak-kakaknya keluar mencari rezeki. Namun nasib tidak menyebelahi mereka. Kepulangan mereka ke pondok kecil itu dengan hati yang sedikit kecewa. Namun bibir mereka tidak pernah berhenti dari memuji Allah. Nikmat dirasa bila iman diuji. Kerna Allah Maha Mengetahui. Sesungguhnya, Iman dan cinta mereka pada Ilahi sedang diuji. Dan mereka sabar melaluinya.
Ujian, kesukaran dalam menjalani kehidupan tidak sedikit pun mematahkan semangat mujahidah ini dan kakak-kakaknya meneruskan kembara. Tidak terlintas untuk mengadaikan maruah bagi menjalani kehidupan di bumi fana. Waimma cerca atau dihina, cinta Ilahi menutupi segala dusta dan nista dunia. Sungguh, kecintaan abadi dalam tubuh dan sanubari 4 beradik ini menjadikan mereka hamba yang setia. Ujian itu kelazatan dalam rintihan, kesukaran itu kemanisan dalam kedekatan diri mereka kepada Ilahi. Dengan kesusahan dan ujian, hambaNya akan mendekatiNya dan semakin erat denganNya. Itu hikmah yang mereka lihat. Biar mereka hina di dunia, asal akhirat mereka raih syurga. Itulah kenikmatan sejati.
BERSAMBUNG..........................

No comments: